Futbol kültürel anlamda insanların birbirlerine karşı saygı ve sevgi duymasını sağlayabilen bir araçtır. Kültürlerarası bir köprüdür. Özellikle kendi doğdunuz ya da kendinizi ait hissettiğiniz bir bölge dışındaysanız, sizin için farklı bir anlam ifade eder. Dünyada en çok izlenen ve oynanan spor dalının futbol olması tesadüf değildir. Çünkü insanları birbirine bağlayan bir bağdır. Yaşam tarzıdır.
Berlin’in Kreuzberg kentinde göçmenler bir futbol kulübü kurup, bölgesel bir ligde oynamayı düşündüler. 1978 yılında kolları sıvadılar ve “Kreuzberg Gençler Birliği” adında bir futbol kulübü kurdular. Çoğunluğu göçmenlerden oluşan bu kulüp bölgede yaşayan insanları tek bir takımda birleştirdi. Farklı ülkelerden gelen insanları birleştirecek birçok etmen vardı. Onlar futbolda birleşmeye karar verdiler. Kreuzberg Gençler Birliği, Freizeitliga adında bölgesel bir ligde oynadı. 5 yıl boyunca bu isimle devam etti. 1983 yılında ise takımdaki İzmir kökenli oyuncuların fazla olması nedeniyle Batı Berlin’de BFC İzmirspor adında bir futbol kulübü kurdular. Kruezberg, Türklerin ve diğer göçmen ailelerin yoğun yaşadığı bir bölgeydi. 1987 yılında ise sadece İzmirlilerin çoğunlukta olduğu bir kulüpten ziyade, çok farklı kültürden insanların bir araya geldiği bir kulüp olmuştu. Bu sebepten artık kulübün adının değişmesi şarttı. Yönetim kurulu kararıyla ‘BFC İzmirspor’ adını “Türkiyemspor Berlin e. V.” şeklinde değiştirdiler. Takımın kurucuları ise kendilerini şöyle tanımladılar; “Kulübümüz Avrupa göçmenleri tarafından kurulmuş olan bir spor kulübüdür. Mahallemizde, semtimizde, Almanya´da ve Türkiye´de; siyasette, medyada, Kültür alanında ve sosyal alanda toplumu futbolda birleştirmek ve sürdürülebilirliliği olan ağlar kurmaktır.”
Türkiyemspor Berlin kurulduğu ilk yılların aksine, Türkiye kökenli ve Almanya kökenli futbolcuların yanı sıra diğer farklı kültürlerden futbolcuların da oynadığı bir kulüp olmuştu. Göçmen geleneklerinin korunduğu Kreuzberg’de gençlerin o dönem yaygın olan Rap ve Breakdance müziklerinin dışında kendilerini ifade edebilecekleri yeni bir alan yaratılmıştı. Türkiye’nin özellikle etkilendiği 1980 sonrası popüler kültür, Almanya’da yaşayan Türkleri de ciddi anlamda etkilemişti. Farklı müzik türleri, farklı giyim tarzları ve hatta literatüre yeni kelimelerin girdiği bir dönem olmuştu. Türkiyemspor Berlin futbol takımının maçları çok izlenmeye başlanmıştı. Destek her geçen gün artıyordu. Tabii ki bu destek paralel olarak başarıya dönüşüyordu. Türkiyemspor Berlin ligleri hızlı bir şekilde atlayıp bir üst lige geçiyordu. 1987 yılında Bundesliga 2 ligine yükselme mücadelesini yapacak kadar güçlü bir kadrosu vardı. Türkiyemspor Berlin için unutulmaz maçlardan biri ise Hertha Berlin maçıydı. 1987-88 sezonunda, Friedrich-Ludwing-Jahn-Sportpark stadyumunda tam 12.000 Türkiyemspor Berlin taraftarı takip etmişti. Neredeyse bütün Kreuzberg stadyumdaydı. İnsanlar yan yana maç izliyorlar ve hep bir ağızdan “Türkiyem” diye bağırıyorlardı. Futbolcular dahil Futbol maçından çok bu kadar Türkiyelinin bir arada olmasını şaşkınlıkla ve duygu yüklü bir şekilde izliyorlardı. Bugüne kadar bu kadar çok göçmenin aynı anda ve aynı ortam toplandığı ilk organizasyon olmuştu.
Türkiyemspor Berlin’in her yıl artarak devam eden başarıları, futbolla ilgilenen herkesi başta Kreuzberg’liler olmak üzere şaşırtıyor ve heyecanlandırıyordu. 1987-88 sezonunda Türkiyemspor Berlin, belki de bir dönüm noktası olan Berlin Yerel Kupası’nı kazandı. Böylece prestijli bir kupa olan DFB Pokal Almanya Kupası’na da katılma hakkı elde etmişti. Artarak devam eden bu başarılar neticesinde Türkiyemspor Berlin sadece Almanya’da değil, Türkiye başta olmak üzere çeşitli ülkelerde taraftarlar kazanıyordu. 1990’lı yıllarla birlikte Almanya genelindeki yerel turnuvalarda kazandığı başarılarla kendinden söz ettiren Türkiyemspor Berlin, aynı zamanda çeşitli futbolcular ve teknik adamların da görev alıp çalıştıkları ve yetiştikleri bir kulüp olmuştu.
Başta Ulrich Borowka olmak üzere, yıllarca Galatasaray’da forma giymiş, Avrupa kupalarında çeşitli başarılar kazanmış Ümit Karan gibi ünlü futbol adamlarına yer vermiş bir kulüp olan Türkiyemspor Berlin, 2018 yılı itibariyle 40. Yaşını kutladı.
Sadece Erkek ligi değil, aynı zamanda Kadın futbol liglerinde de altyapı çalışmalarını hızlandıran Türkiyemspor Berlin, çeşitli liglerde kadın oyuncular yetiştiriyor. Şu anda U15 / C kızlar, U17 / B kızlar ve en yüksek Berlin liginde 1. kadınlar, Berlin-Liga aka Verbandsliga’da oynuyor ve 7. kadınlar bölge liginde takımlarını temsil ediyorlar. Türkiyemspor Berlin Kadın futbol takım da erkek futbol takımı gibi herhangi bir kültürel ve sosyal köken ayırt etmeksizin her yaştan sporcuyu altyapı bünyesine kabul ediyor. Özellikle göçmen ailelerin adaptasyon süreçlerinde ve sosyalleşme süreçlerinde futbol önemli bir rol oynuyor. 1978 yılından günümüze farklı kültürlerin ortak takımı olan Türkiyemspor Berlin’in başarıları ve popülaritesi artarak devam edecek gibi gözüküyor.
Metin: Oğulcan Saraçlar
Görsel: Türkiyemspor Berlin e.V.
[smartslider3 slider=21]